JOM IKLAN DI SINI
Hanya RM10/bulan!!!
KLIK SINI

WELCOME!

WELCOME!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recognize pig skin lining/ Mengenali kulit babi

Posted by CIKGU KHAI Ogos 20, 2009

Kasut dan beg kulit anda adalah babi?

* cantik kan? :')

* cantik sangat kan? :')


* tapi berkulit babi.

jadi, kepada anda semua di luar sana.
berhati-hati lah. jangan ingat hanya beg dan kasut yang mahal saja
akan menggunakan kulit babi. yang murah pun sama saja.
seperti kasut saya, ianya hanya bernilai RM18.
sedihkan?

baiklah mari bergembira.
sebab anda akan menjadi orang yang bijak mengenal jenis kulit.
tidak perlu berjumpa pakar kulit.
jumpa saja mr.google, perkhimatan beliau sangat hebat.
tak tertanding si hebat yang lain.

ini adalah jenin-jenis kasut dan beg yang mungkin
menggunakan babi untuk menjadikan mereka lembut,
empuk,cantik, dan berkilat.




credit : www.al-azim.com


credit : arsyadmaster.com

** kalau ada 3 tompok dalam satu tu, maknanya tu kulit babi. HATI-HATI**



recognize pig skin lining


3 tiny spots in a group

check ur leather carefully, sometimes it's really hard to differentiate.

avoid any 3 spots!
careful with ur purchases, u never know what it could be.
check ur leather now!

refer here:

http://www.tailileather.com/color.asp

http://www.malimkundang.com/2008/11/how-to-identify-pigskin.html

http://qa.sunnipath.com/issue_view.asp?id=2075





















JOM IKLAN DI SINI

Hanya RM10/bulan!!!

KLIK SINI




10 comments

  1. norshafiza Says:
  2. Salam C. Khai. Saya pun nak berkongsi pengalaman. Sebenarnya, saya pun dh terkena dh terbeli kasut ada pigskin lining ni. Dh lama nak share.. tak sempat.

    Sandal tu jenama Clarks, beli online kat ebay US. Masa tu mmg ignorant pasal kasut yang ada pigskin. Dah pakai pun. Pastuh, masa nak lap... nampak ada three dots tuh. So, apalagi, search email customer care clarks ... and bagi nama design dia. Design "Kirin" tu mmg takde jual kat Clarks Malaysia. And, they confirm that sandal tu mmg guna pigskin sebagai lining. Urgh... tak pasal2 kena samak kaki. Terbang duit pun ye.

    So, pengajarannya, kalau nak beli apa2 online .. esp leather, kenala sangat berhati2. From my reading, dulu kilang brg leather byk kat brazil, mexico, and dia mmg kebanyakkannya guna cowhide leather. Tapi, sejak China menjadi negara industri and kebanyakkan kilang sume kat sana, barang leather pun byk guna pigskin sebab ada abundant supply of pigskin kt sana. So, mahal ke.. murah ke..mmg kena check bebetul. Cuma, satu je yg Clarks Malaysia confirmkan, yang leather goods Clarks yang hantar ke malaysia sume tade guna pigskin. wallahualam.

     
  3. Cikgu Khai Says:
  4. Tu la.. Sekarang ni susah bezakan yg mana halal dan haram. Peliknya mcm mane boleh jual dan kerajaan taknak ambil tindakan. Kita kenalah berhati-hati dan ada ilmu. Kalau tidak terkena la jawabnya.

     
  5. saya dlm dilema skarang ni...saye baru perasan yg kasut saye bli online seperti yg ditunjukan...tetapi ape yg saye pratikan, bintik2 tersebut xsume 3dot...ble saye tgk betol2, ade yg 2dot, ade yg 4dot, atau lebih...ape yg patot saye lakukan? nk jumpe pakar, sape la yg patot saye jumpe pon saye xtau...harap ade nasihat dari anda...

     
  6. lagi 1, saye ade bace portal JAKIM...pasal isu ni...tp xbookmark pulak link...mengatakan yg bhn plastik yg mempunyai 3dot spt ni tapi bukan kulit babi. dan daripada kajian mereka, kulit babi xsemestinya mempunyai 3 dot yg konsisten kerana teknologi sekarang boley mengubah rupa kulit babi nmpk seperti produk kulit lain cthnye kulit kambing biri2...

     
  7. Cikgu Khai Says:
  8. Kita mesti ada ilmu dan kalau was-was rasanya tak payah la pakai...

     
  9. Malim Says:
  10. Hi there, my recent encounter with pigskin was that not all pigskin have 3 dots. This is due to retexturing in a manufacturing process and so on. The other one is if you reversed the leather then the 3 dots won't appear as the dots is only on one side. But there is a way to check that too. This is how I do it. I will use a glove or tissue then pinch the skin and you will notice that pigskin is easily pinch and it look like human skin that got pinch.

    Another one is usually you will notice this when the shoe lining getting aged. The 3 dots would start to appear but very shuttle. Also don't be fooled with designers brand as nowdays they too use pigskin. As much as you can avoid buying leather good product online if you re not sure as close inspection is unavailable.

     
  11. Tanpa Nama Says:
  12. salam.. sy pon nak share something on how to identify whether its a pig skin or not. amik jarum, bakar kat api sampai nmpk membara, then cucuh kan kt kulit tu.. kalo cair maknenye its not a leather, its a pvc or now we called it as manmade leather. kalau macam berbau hangit, then it is a leather. sy ade beli kasot thru online. dah berbulan beli n few times pakai, baru semlm terperasan ade dot dot. then i got musykil about it and asked my dad about it. he said, one way to identify if its a leather, bakar jarum n cucuh kan kt kulit tu. kalau cair, maknenye pvc lah so maknenye boleh pakai. sekarang ni macam2 boleh berlaku tapi there are ways to find out.

    izdihar

     
  13. terima kasih kerana berkongsi maklumat yg ada. sebelum ni, saya tak ada kesedaran terhadap perkara macam ni sampailah jadi kat diri saya. saya akan lebih berhati2 lepas ni...

     
  14. shaher mohd Says:
  15. saya baru jer lepas balik dari satu shoping complex kat jitra kedah..ada menjual kasut kanak2 jenama jason yg sangat meragukan kerana kasut tersebut dialas dengan kulit yg mempunyai 3 titik seperti sdri tunjukkan.. saya telah membuat report kepada manager HR untuk tindakkan selanjutnya..harganya tidak mahal..

     
  16. Razak Says:
  17. Assalamualaikum Cikgu Khai, saya ada terbeli kasut yg mana texture kulitnya mencurigakan saya. Saya pun search kat internet, hasilnya saya dapat maklumat dari web berikut:

    http://www.alibaba.com/product-detail/PU-Forro-Leather-Pigskin-Shoe-Lining_1055283512/showimage.html dan
    http://nbtech.en.alibaba.com/product/1091409596-218217326/PIG_SKIN_PU_LEATHER.html

    Tetapi mereka menyatakan ia adalah Pig Skin PU leather atau PU Forro Leather Pig Skin. Adakah PU leather ini adalah kulit asli atau kulit tiruan yg teksturnya menyerupai kulit babi?

     

Catat Ulasan

ULASAN ANDA AMAT BERNILAI. BERIKAN ULASAN YANG MEMBINA. TERIMA KASIH.

Related Posts with Thumbnails


















NAMSAHAZ Webhosting - Webhosting mampu milik untuk semua!











Web hosting



JOM IKLAN DI SINI

Hanya RM10/bulan!!!
KLIK SINI

Translate

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Recent Post

Jom join Blog Cikgu Khai.....

YOUR MESSAGE HERE

IKLAN BANNER

IKLAN DI SINI Hanya RM10/bulan!!! Click here










NAMSAHAZ Webhosting - Webhosting untuk semua!











IKLAN DI SINI Hanya RM10/bulan!!! Click here

Twitter

Follow by Email